Linux in Windows 7 dual-boot

Post date: Jan 23, 2012 12:27:23 PM

Prišel je vikend in z njim odločitev, da preselim svoje datoteke in vse potrebno na novi računalnik. Zadeva gre običajno zelo preprosto - še posebej na linux sistemih. Ker se zadnje čase na linux sistemu vse zelo hitro spreminja in ker se razvijalci odločajo za čim lažji potek namestitve sistema, pride do težav, ki sem jim bil priča tokrat.

Izbrana distribucija linux-a: Fedora 16 64bit

Izbrana verzija MS Windows: Windows 7 Pro 64bit (šolska licenca)

Namestitvena platforma: AMD 990FX z FX-8150 CPU

Kot že mnogokrat poprej sem tudi tokrat najprej testno namestil linux sistem, da sem nekaj dni preizkušal zmogljivosti in delovanje sistema. To je bil uvod v prvo težavo cele zgodbe. Sistem se je odzival normalno in prestal vse teste, ki sem mu jih predstavil (obremenitev CPU, RAM, priklop zunanjih naprav,..).

Za vse, ki niste povsem pozorni na to, kaj se zgodi v ozadju med namestitvijo operacijskega sistema, eno zelo važno opozorilo, ki zna skrajšati potreben čas za namestitev dveh operacijskih sistemov na vaš mlinček :

* Preverite, kakšne vrste particije obstajajo na disku, v kolikor je bil ta že prej v uporabi!

MS Windows nočejo imeti opravka z GUID particijskimi tabelami. Fedora po novem privzeto spremeni disk tako, da se uporabi guid namesto msdos način particioniranja. Razumljiva odločitev razvijalcev, ker je le tako moč uporabiti diskovje, ki je večje od 2TB. A s tem dual-boot z MS Windows odpade.

V kolikor imate na disku GUID particijsko tabelo, jo lahko z uporabo nekega "live" linux medija preprosto zbrišete (prej opravite backup podatkov, ker boste s tem zbrisali celoten disk). Uporabite ukaz:

#parted /dev/sda

(parted) mklabel msdos

(parted) quit

S tem je ustvarjena particijska tabela po starem kopitu, s katerim bodo znali delati tako Windowsi kot tudi linux distribucije.

Ciljna postavitev diskovnih razdelkov za dual-boot:

disk /dev/sda:

Particija 1 : 500MB za linux boot (ext3)

Particija 2: 100MB rezervirana sistemska particija za MS WIndows

Particija 3: 90GB NTFS particija za MS Windows 7

Particija 4: <preostanek prostora> za LVM2 razdelke, ki jih uporabi linux

Potek namestitve:

Ne bi razlagal, kako je potekala moja pot do končne rešitve, saj je bilo z GUID particijsko tabelo nemalo težav, dokler je nisem povsem ukinil. Preidimo kar k optimizirani poti do delujočega sistema.

1. Z uporabo namestitvenega ali "live" medija za Linux pripravi novo primarno particijo, veliko 500MB, ki bo linux-u služila kot razdelek za /boot. Če si sprožil namestitev, jo po pripravi razdelkov prekini (namestitev zahteva kreiranje vsaj še enega razdelka za "/", kar ni problem, ker ga lahko zbrišemo z windows namestitvijo).

2. Zaženi namestitev MS Windows. Ko se prikaže možnost za izbiro diska/razdelka za namestitev, med naprednimi možnostmi ustvarimo nov razdelek, kamor se naj namesti sistem MS WIndows. V kolikor ste v prvem koraku ustvarili še kak dodatni razdelek - razen 500MB, ki je potreben za /boot, ga lahko zdaj zbrišete. Namestitveni program bo samodejno ustvaril še 100MB velik razdelek, ki ga sistem MS Windows uporablja za svoj zagon (ene vrste /boot za windows). Izberite novonastali razdelek izbrane velikosti za namestitev MS Windows in kliknite gumb "Next/Naprej". Dokončajte namestitev sistema.

3. Uporabite namestitveni medij za linux. Pri namestitvi obvezno izberite ročno razdeljevanje diska. Ne glede na to, ali uporabite logične razdelke, ali LVM razdelke, bodite pozorni na to, da je prvi razdelek na disku, ki ste ga ustvarili v prvem koraku, izbran za "/boot" razdelek. Priporočam, da tu uporabite datotečni sistem ext3 - razen v primeru, da uporabljate SSD disk, pri čemer uporabite ext4. Linux sistem običajno potrebuje en razdelek za izmenjevalni prostor (swap), ter en razdelek za root "/". Jaz osebno uporabljam še ločen razdelek za "/home". Na strežniških sistemih pa je dobro ustvariti razdelke še za "/tmp" ter "/var". Dokončajte namestitev sistema.

V kolikor je namestitev potekala normalno, se vam ob ponovnem zagonu izriše zagonski meni, kjer imate na voljo izbrati med operacijskima sistemoma Linux ter Windows.