Nagios‎ > ‎

Nagios Novice

Razburljivo leto 2011

objavljeno: 23. jan. 2012 05:27 avtor: Damjan Ziberna

V letu 2011 sem obiskal Nagios konferenco v Italiji. Bolzano je relativno blizu Slovenije, zato odločitev za obisk ni bila težka. Na pot sem odšel poln pričakovanj o novostih in novicah s sveta Nagios.

Pisal se je 12. maj, kar je pomenilo, da je dobršenj del leta že za nami. Sam pred odhodom v Bolzano nisem zaznal kakih večjih sprememb na projektu Nagios, zato nisem imel kakih večjih pričakovanj.

Na konferenci je prvi predaval prav ustanovitelj projetka Nagios, Ethan Galstad. Njegovo predavanje je bilo polno zanimivih novosti in navdušujočih novic o nenehnih izboljšavah tega izjemno fleksibilnega orodja za izdelavo nadzornega sistema. Ena najbolj razveseljujočih novic, ki sem jo slišal, je bila ta, da je v teku projekt, ki bo nudil popolno kontrolo nad konfiguracijo Nagios-a preko spletnega vmesnika. Nič posebnega, ne? Nekaj tovrstnih vmesnikov že obstaja, a imajo vsi svoje hibe. Največja hiba vsakega grafičnega vmesnika je ta, da praktično narekuje potek dela. Največja vrlina novega vmesnika pa je ravno v tem, da se ga lahko uporabi kasneje, ko je ročna konfiguracija že opravljena. Mnogi uporabniki sistema nagios in njihove stranke, so se namreč pritoževali nad dejstvom, da se po sami postavitvi nadzornega sistema stranka v konfiguraciji ne znajde. Izjemno težko je tudi popravljati konfiguracijo za nekom drugim, če je ta sestavljena iz deseterih, med seboj povezanih, datotek. Ethana sem vprašal, ali ima ta novi vmesnik podporo za "custom variables", torej ročno definirane spremenljivke, ki jih nagios omogoča od verzije 3 dalje. Zatrdil je, da vmesnik ima podporo za uvoz ročno definiranih spremenljivk. Ker jih sam pogosto uporabljam, je to zame zelo pozitivna novica. Nenazadnje je Ethan predstavil še nekaj novosti, kot so Nagios Business Process Inteligence, posodobljen privzeti vmesnik za Nagios core, možnost opravljanja izpita in certificiranja znanja s področja konfiguracije in uporabe Nagios-a in podobno.

Konferenca je vključevala tudi nekaj predavanj s področja uporabe Nagios-a v praksi. Tako je denimo svetovno znana Bolonjska Univerza predstavila, kako z Nagios nadzoruje na sto tisoče naprav, procesov in storitev znotraj svojega kampusa.

Na konferenci je bilo tudi nekaj predstavitev komercialnih rešitev, ki v ozadju uporabljajo nadzorni sistem Nagios. Ena takih rešitev je bila zelo podobna postavitvi, ki sem jo postavil sam. Gre za skupek odprtokodne programske opreme, združene v skupni spletni vmesnik. Razen skupnega spletnega vmesnika, ki naredi uporabo vseh uporabljenih rešitev še bolj enostavno, uporabljam tudi sam. Gre za sledečo programsko opremo:
- Nagios z vtičniki NagVis, ndo2db
- OCS-NG Inventory
- GLPI
- OTRS
- nTOP
Rešitev je zapakirana v lično namensko napravo z rack ohišjem velikosti 1U.

Na konferenci je predaval tudi eden od razvijalcev Nagios core, ki se osredotoča predvsem na optimizacijo kode z namenom povečati preformančne zmogljivosti in skalabilnost rešitve. Tudi ta razvijalec svojim strankam ponuja plačljive storitve. Za izgradnjo nadzornih sistemov namreč uporablja lastno kodo, ki je njegova različica optimiziranega Nagios core sistema. Pravi, da ohranja v povprečju 10 optimizacij ali popravkov, ki še niso del uradnega Nagios core sistema. Starejše popravke pa vključuje v glavno razvojno vejo, ki je nato na voljo vsem uporabnikom. Očitno je prostora za izboljšavo še precej. S prihodom novih in še hitrejših tehnologij, bo možnosti za optimizacijo še toliko več.

Nagios je v letu 2011 uporabljalo že več kot 200.000 uporabnikov. Tudi v Sloveniji se pojavljajo komercialne rešitve, ki v svojem jedru uporabljajo Nagios. V podjetju Abakus plus d.o.o. ponujajo implementacijo in podporo za nadzorne sisteme Nagios in njihove izpeljanke (add.Monitoring in podobni).

Obisk konference je bil zanimiv in ploden, saj sem izvedel kar precej novosti. Večino teh sem tudi v praksi preizkusil, tako da z veseljem pričakujem naslednji termin te konference v Italiji.

1-1 of 1